Kontrollbehov – en bekännelse från en tidigare kontrollerande ledare.

Jag vill dela en personlig reflektion som ledare, något jag inte är stolt över – mitt tidigare starka kontrollbehov. Det är något jag har arbetat mycket med. Att vilja kontrollera andra är en karaktärsbrist som skapar problem. Jag vet att det låter hårt, men det finns faktiskt ingen evidensbaserad ledarskapsstil som bygger på att styra andra människor med järnhand.

Tidigare sa jag ofta till mig själv: “Jag är inte kontrollerande, jag är bara tydlig.” Men sanningen är att en ledarskapsstil som styr och domderar gör mer skada än nytta. Många ser kontrollbehov som en tillgång, eller att det är typiskt för vissa personlighetstyper, men det stämmer inte. Dynamiken mellan ledare och medarbetare handlar om tillit och samarbete, inte om att styra.

Det finns de som trivs under en kontrollerande ledare – kanske för att de slipper tänka själva och känner sig trygga när någon annan fattar beslut. Ofta är detta personer med låg självkänsla. Personer där det sista de behöver är någon som löser problem åt dem. En god ledare levererar inte lösningar utan har kompetensen att locka fram dessa i sina medarbetare.

Det första steget för mig var att erkänna att problemet låg hos mig. Jag behövde inse att det var jag som måste förändras – inte min omgivning. Genom att acceptera detta och arbeta med att bryta mitt kontrollbehov, kunde jag på riktigt förbättra mitt ledarskap.

När jag föreläser frågar jag ofta deltagarna: “Är det någon mer än jag som kan relatera till att ha kontrollbehov?” Många händer åker upp, ofta följt av osäkra skratt. Men bara för att vi är flera som har detta drag, blir det något hälsosamt.

Självkännedom och acceptans är första steget för att lämna destruktiva tillkortakommanden bakom sig och bli en bättre ledare.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Dela:

Andra inlägg

Behöver du en mentor?

Ledarskapsresursen från Ulf Lidman Training är en dynamisk mentorstjänst för ledare med personalansvar. Under ett års tid får du personlig handledning för att stärka

Vad är du stolt över?

Ibland behöver vi stanna upp, kliva av ekorrhjulet och ta oss tid att reflektera. Eftertanke är värdefullt, men frågan är vad vi väljer att

Relationellt Ledarskap

OBM Steg 1 - Introduktions- och inspirationsföreläsning

Upptäck grunderna i OBM och hur det kan transformera din organisation.

OBM Steg 2 - Skräddarsy OBM för er verksamhet

Använd OBM för att stärka ditt företag med skräddarsydda lösningar.

Ledarskap

Att leda i kris och förändring

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Motiverande kommunikation för ledare

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Ledarskapsresursen

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Lär dig mer

Relationellt Ledarskap och OBM

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Om mig

Vem är Ulf Lidman?

Ulf Lidman har lång erfarenhet av ledarskap i olika kontexter.