Trots att de flesta vet vad som är rätt och fel, fortsätter sådana beteenden. Medarbetare använder sig av nedlåtande jargong och kommentarer, ofta bakom ryggen på dem som inte accepterar detta. Det visar att de är medvetna om sitt felaktiga beteende, men de gömmer det när de tror att ingen ser. Här uppstår en stor utmaning: pekpinnar och anklagelser gör ofta mer skada än nytta, eftersom de förstärker försvarsmekanismer och skapar motstånd mot förändring.
Lösningen då?
För att bryta detta mönster måste vi göra två saker: ha nolltolerans mot diskriminering och samtidigt skapa en trygg miljö där medarbetare vågar reflektera över sina egna beteenden. Att skuldbelägga och offentligt kritisera förstärker bara friktionen och motståndet. Istället bör vi uppmuntra till förändring genom att hjälpa individer att själva konfrontera sina moraliska dilemman. Den obehagliga känslan av att göra fel är en av de starkaste krafterna för förändring, men bara om den hanteras på rätt sätt.
Genom att lyfta detta på ett sätt som inte triggar försvar, men samtidigt har en tydlig ton av nolltolerans, skapar vi långsiktig förändring. Att förstå förändringsdynamik och hur man hanterar sådana beteenden är nyckeln.
Hur kan vi ta nästa steg?
Jag erbjuder gärna en timmes dynamiskt föredrag hos er, där vi kan ta itu med dessa utmaningar tillsammans. Varför inte över en personalfika eller lunch? Ett annat alternativ är att jag utbildar era chefer och ledare i förändringsdynamik och hur man hanterar diskriminerande beteenden på ett effektivt sätt.
Hör av dig via kontaktformuläret eller maila mig på ulf@ulflidmantraining.com.
Ha en go dag alla goa!
Ulf Lidman