Ulf Lidman Training

Att gå på äggskal runt psykisk ohälsa är ett tecken på kollektiv ohälsa.

Tyvärr är det allt för vanligt att det finns familjer och arbetsplatser där omgivningen möjliggör för psykisk ohälsa att ta alldeles för mycket plats.

Det finns beteenden som inte är socialt acceptabla. Det är ett faktum. Vi kan tillåta dessa vid akuta kriser, men gränser måste sättas om det är ett pågående problem.

Låt mig lista några av de beteenden som jag sett göra familjer och arbetsplatser infekterade.

Ältande, uppviglande, isolering, utfrysning, skitprat, offerroller, manipulation, klickar, raseriutbrott, lättkränkthet…jag tror ni förstår vad jag är ute efter. Listan kan göras längre på infekterande beteenden som vissa personer anser sig ha rättighet att visa upp.

Dessa beteenden är inte socialt acceptabla. I en sund familj och på en hälsosam arbetsplats sker det som behöver ske. Omgivningen tolererar helt enkelt inte dylika utspel och det finns en inbyggd mekanism som direkt visar att det är det sunda på en arbetsplats eller i en familj som ska dominera, inte det osunda.

Personer med dessa beteenden behöver hjälp. Här behöver vi kompetensen att bemöta det på ett sätt som skyddar övriga och samtidigt lockar fram individens egen insikt att de behöver söka hjälp.

Vi ska vara tillåtande och normaliserande av krisbeteenden när en människa är i akut kris. Men även då behöver vi sätta gränser.

Men om en människa kört fast och tar sig rättigheter att försura livet för andra, då måste omgivningen agera. Och det är inte genom att normalisera och tillåta något som faktiskt inte är normalt.

Om vi har personer i vår omgivning som saknar social kompetens. Då är inte första steget att konfrontera. Första steget är att titta oss själva i spegeln och ta vårt eget ansvar: ”Vad är det inom mig som gör att jag skapar utrymme för detta och möjliggör dylika beteenden!”

Nästa steg är att använda vår kompetens till att locka fram självinsikten hos vederbörande. Där börjar vi med partnerskap och engagemang.

Att ta itu med kollektiv ohälsa börjar aldrig med syndabockstänkande – det börjar med en spegel.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Dela:

Andra inlägg

Ett nödvändigt paradigmskifte.

Allting förändras och utvecklas. Många av oss inser att saker och ting inte är som förr. Det är snabba kast och det kan skapa

Relationellt Ledarskap

OBM Steg 1 - Introduktions- och inspirationsföreläsning

Upptäck grunderna i OBM och hur det kan transformera din organisation.

OBM Steg 2 - Skräddarsy OBM för er verksamhet

Använd OBM för att stärka ditt företag med skräddarsydda lösningar.

Ledarskap

Att leda i kris och förändring

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Motiverande kommunikation för ledare

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Ledarskapsresursen

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Lär dig mer

Vad är OBM?

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Relationellt Ledarskap och OBM

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Om mig

Vem är Ulf Lidman?

Ulf Lidman har lång erfarenhet av ledarskap i olika kontexter.