Konflikter på arbetsplatser

Jag tänkte börja veckan med att utmana ett felaktigt tänkande som vi ofta faller in i när det gäller konflikter.

Det är väldigt vanligt att chefer och ledare kontaktar mig för att de har konfliktsituationer på arbetsplatsen. Det kan vara personkonflikter mellan chefen själv och någon/några medarbetare, eller så är chefen inte alls inblandad men det finns konflikter i arbetslaget.

Oavsett vad det är för typ av konflikt eller vem det är som ligger i denna energistjälande fejd med någon har det oftast gemensam nämnare. Det förstör arbetsmiljö, arbetsglädje och det får ringar på vattnet. Det infekterar.

I detta läget vill många ha hjälp. Vi måste ha en någon utifrån. Någon som kan medla. Någon som kan det här med konflikter. Jag har skaffat mig många utbildningar genom åren som handlar om konflikthantering, medling och olika metoder i att lösa konflikter. Och jag vet inte hur många gånger som jag har sett att när jag eller någon annan blivit anlitad så har det inte blivit någon lösning.

Då ställer vi oss naturligtvis frågan varför? Med kompetens i konfliktlösning och det fungerar ändå inte?

Det är här det felaktiga tänket kommer in i bilden. Vi människor är funtade så att om vi ser en konflikt eller är i en konflikt. Vad vill vi ha då? Jo, vi vill ha en lösning! Då börjar vi reflexmässigt att lägga fokus på konflikten för att se hur vi kan lösa det hela.

Det går inte att lösa konflikter om inte de som är inblandade vill ha konflikten löst. Det är därför vi måste lägga konflikten åt sidan och först locka fram viljan till lösningar. Om viljan inte finns kan vi ha all världens kunskaper om konflikthantering/lösning och vi kommer absolut ingenstans. Det går inte att hjälpa en människa som inte vill ha hjälp. Det går inte att tvinga en person att lösa en konflikt som de inte vill ha löst.

Då blir resultatet på en arbetsplats väldigt ofta den att personen istället köps ut. Dyra pengar läggs på att köpa sig fri från problemen istället för att faktiskt locka fram lösningar.

Så länge fokus ligger på konflikt kommer vi ingenstans. Vad är då nyckeln?

Jo, att innan vi fokuserar på konflikten, måste vi ställa oss frågan: VEM är det som är i konflikten? Sedan lägger vi tyngdpunkten på ett engagemang med den eller de individerna för att locka fram viljan till att komma vidare.

M.a.o. se människan istället för problemet. Forcera inte fram lösningar innan individen är med på tåget.

Detta är grundläggande i allt arbete med människor där det finns motstånd med i bilden.

Det engelska ordet EVOKE – betyder att locka fram. Locka fram vadå? Jo de lösningar som finns inom individen. Då måste vi först ställa oss frågan: VEM är individen. Vi kan inte locka fram något från en person som vi inte känner eller har en allians med.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Dela:

Andra inlägg

Strategi: 2025

Har ni en utmaning på arbetsplatsen som tar energi eller behöver förbättras? Min grundvärdering är att hjälpa arbetsplatser att hjälpa sig själva. Genom att

Relationellt Ledarskap

OBM Steg 1 - Introduktions- och inspirationsföreläsning

Upptäck grunderna i OBM och hur det kan transformera din organisation.

OBM Steg 2 - Skräddarsy OBM för er verksamhet

Använd OBM för att stärka ditt företag med skräddarsydda lösningar.

Ledarskap

Att leda i kris och förändring

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Motiverande kommunikation för ledare

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Ledarskapsresursen

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Lär dig mer

Relationellt Ledarskap och OBM

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Om mig

Vem är Ulf Lidman?

Ulf Lidman har lång erfarenhet av ledarskap i olika kontexter.

Jag vill bli kontaktad