När någon är i kris – närma dig – inte fjärma dig!

Jag kan inte låta bli att reagera på den inkompetens som jag läst om i flera tidningar och även hört från många arbetsplatser. Det är helt enkelt inte OK att en sådan brist på kriskompetens får gå osett förbi.

I ett nyligen uppmärksammat fall där en medarbetare är i en svår personlig kris går arbetsgivaren ut i media och skriver:

”Vi har nu begränsad kontakt med personen i fråga!”

De kunde lika gärna gått ut och sagt: ”Vi har inte en susning om hur man bemöter en medarbetare i kris!”

Jag känner igen detta från en djup kris jag hade i mitt eget liv. En kris som för övrigt var orsakad av min arbetsgivare. Krisreaktionerna jag hade i kombination med arbetsmiljön gjorde att det blev väldigt tungrott.
Ingen chef eller ledare i organisationen gjorde en enda ansträngning för att kontakta mig eller ens höra hur jag mådde. Kollegorna försvann också ut i kulisserna.

Resultatet blev att jag valde att lämna ett arbete som jag tyckte mycket om. Detta pga. ett ledarskap som inte var kriskompetenta.

När en medarbetare är i kris är det arbetsgivarens ansvar att NÄRMA sig sin anställde. Att veta hur man leder en människa som är i kris. Många gånger handlar det dock om raka motsatsen. Arbetsgivaren fjärmar sig och går till och med ut genom sin officiella talesperson och basunerar ut att de istället för att intensifiera sin omsorg och sitt empatiska ledarskap gör tvärt emot.

Vad skickar detta ut för signaler? De bryr sig mer om sin organisation än sin personal.

Nu väljer jag att tro att detta oursäktliga beteende inte beror på illvilja, utan på inkompetens. Något som tyvärr är väldigt vanligt i många organisationer.

Inte minst under denna pågående pandemi då många krisar får jag dagligen rapporter om hur chefer och ledare inte vet hur de ska hantera medarbetare i kris. Så, de gör precis likadant. De begränsar kontakten. En kontakt som många gånger redan är begränsad pga. arbete hemifrån.

När en människa är i kris är den empatiske ledaren och medmänniskan kompetent nog att veta att uppdraget handlar om att närma sig personen. Detta är det mest grundläggande i allt arbete med människor i kris. Om vi inte förstår det, då ska vi nog inte arbeta med människor alls utan fokusera på döda ting.

Det är varje organisations och företags ansvar att tillgodose att deras ledarskap är kompetenta att leda människor i kris.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Dela:

Andra inlägg

Salutogent förhållningssätt.

Salutogent betyder att fokus läggs på det som är sunt och fungerar.
Motsatsen till detta är patogent, där fokus läggs på det som

Vad är psykisk (o)hälsa?

Det pratas vitt och brett om att den psykiska ohälsan ökar. Jag tycker det är intressant att ställa sig frågan vad vi menar med

Relationellt Ledarskap

OBM Steg 1 - Introduktions- och inspirationsföreläsning

Upptäck grunderna i OBM och hur det kan transformera din organisation.

OBM Steg 2 - Skräddarsy OBM för er verksamhet

Använd OBM för att stärka ditt företag med skräddarsydda lösningar.

Ledarskap

Att leda i kris och förändring

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Motiverande kommunikation för ledare

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Ledarskapsresursen

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Lär dig mer

Vad är OBM?

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Relationellt Ledarskap och OBM

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Om mig

Vem är Ulf Lidman?

Ulf Lidman har lång erfarenhet av ledarskap i olika kontexter.