Ofta när jag föreläser och frågar åhörarna hur de definierar ordet “kris.” Då händer det nästan alltid att någon säger “förändring!” Detta kan vara en av definitionerna av ordet kris.
Förändring skapar många gånger kris hos oss människor. När vi hamnar i kris då kommer alla sorters olika krisbeteenden till ytan.
När en chef eller arbetsgivare inför förändringar. Då borde denne veta att dessa förändringar skapar kris hos de individer som blir påverkade. Det är lika säkert som att 1+1=2
Ändå är det så otroligt vanligt att chefer eller politiska beslutsfattare fattar beslut som innebär förändringar och inte tänker på vilka konsekvenser detta får. Vilka kriser skapar dessa förändringar? Vilken beredskap behövs för att hjälpa människor att bearbeta förändringen och den påföljande krisen?
Många organisationer är mitt uppe i förändringar. Återgången till “det nya normala” (…är jag den ende som tröttnat på detta uttryck?”) efter pandemin. En brännande fråga är distansarbete. Vad har ni för förändringsutmaningar i din organisation, på din arbetsplats?
Att införa en förändring utan att aktivt räkna med kriser är ett tecken på bristande kriskompetens. Krishantering är ett inlärt beteende och en inlärd kompetens.
Lika lite som en kirurg inte får operera en patient utan narkos. Lika lite borde en chef eller en politiker få införa förändringar utan att först tänka på: Vilka kriser kan förändringen skapa och hur ska vi hjälpa de som blir påverkade av dessa kriser att hantera och bearbeta dessa.
Om du är chef eller beslutsfattare så spetsa öronen! Här finns både pengar och förtroendekapital att spara.
Ha en go dag alla goa!
Ulf Lidman