Att leda medarbetare genom kris och förändring.

Som chef och ledare för människor i kris är det viktigt att komma ihåg att din roll inte är att vara terapeut – den är att vara en stödjande och vägledande ledare. När människor drabbas av kris reagerar de på olika sätt. Vissa behöver tala om sina upplevelser, medan andra kan ha ett behov av tystnad och tid för att bearbeta sina känslor på egen hand. Det finns ingen universell metod för att hantera kris och förändringar, och varje individ måste få möjlighet att hitta sin egen väg.

Din uppgift är att skapa en trygg och stödjande arbetsmiljö där medarbetarna kan bearbeta sina reaktioner på det sätt som passar dem bäst. Debriefing och samtal kan vara värdefulla verktyg för vissa, men inte för alla. Som ledare behöver du vara lyhörd för individuella behov och inte pressa fram en lösning.

Det viktiga är inte hur förändringar och kriser bearbetas, utan att de bearbetas. Ge utrymme för olika reaktioner – ilska, förtvivlan, tårar eller tystnad – och låt varje individ hitta sitt sätt att hantera sin situation. Ditt stöd är avgörande, men det handlar om att leda genom att erbjuda trygghet, snarare än att agera terapeut. Att vara trygg i sin kompetens att leda medarbetare genom kris och förändring sparar både ekonomiska resurser och minskar mänskligt lidande. Det förebygger också att människor kör fast och inte kommer vidare.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Dela:

Andra inlägg

Behöver du en mentor?

Ledarskapsresursen från Ulf Lidman Training är en dynamisk mentorstjänst för ledare med personalansvar. Under ett års tid får du personlig handledning för att stärka

Vad är du stolt över?

Ibland behöver vi stanna upp, kliva av ekorrhjulet och ta oss tid att reflektera. Eftertanke är värdefullt, men frågan är vad vi väljer att

Relationellt Ledarskap

OBM Steg 1 - Introduktions- och inspirationsföreläsning

Upptäck grunderna i OBM och hur det kan transformera din organisation.

OBM Steg 2 - Skräddarsy OBM för er verksamhet

Använd OBM för att stärka ditt företag med skräddarsydda lösningar.

Ledarskap

Att leda i kris och förändring

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Motiverande kommunikation för ledare

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Ledarskapsresursen

Utbildningen vänder sig till chefer och ledare med personalansvar.

Lär dig mer

Relationellt Ledarskap och OBM

Förstå och förbättra beteendedynamiken mellan grupper och individer.

Om mig

Vem är Ulf Lidman?

Ulf Lidman har lång erfarenhet av ledarskap i olika kontexter.